Berits nyhetsblogg

Stalons ljuddämpare- bäst i test

  Ljuddämparen Stalon W110 är den nya generationens ljuddämpare med reducerad vikt, lägre ljudnivå och kort förlängning av vapnet gör dämparen unik oavsett vilken form av jakt du ägnar dig åt. Stalon W110 kombinerar låg vikt, 380 g, och kort förlängning, 110 mm, på ett enastående sätt vilket gör att balansen och känslan i vapnet blir optimal. Träffa Stalon som står med Järvsö Jakt & Fritid, får du veta mer.
        Vill du proba? Ta med badkläder och handduk så kan du testa att basta i bastutältet nere på stranden. Sedan är det bara att ta ett dopp!   MB-332 med långsambrinnande Sograugn. Bastu och bostad i ett.
      Upptäck mete!  Låt barnen upptäcka tjusningen med mete! Det ger både spänning och avkoppling. På mässan kan barnen prova på att meta. Leta upp Arbrå fiskevårdsområde, till vänster om Terassen.
            Granbarkborrehundar För drygt sex år sedan började ett forskningsprojekt på SLU i Alnarp med professor Fredrik Schlyter i samarbete med Annette Johansson. Hundarna hittar angripna träd klar snabbare än skogsexperterna. Nu kommer de att gå vidare för att se om det går att lära hundar att hitta rotröta.   http://dmweb.v-tab.se/webpages/Skogseko/SKEH-150002.html
  Handgjorda håvar Att ha en handgjord flugfiskehåv med sig vid fisket är trevligt. En sån där unik trähåv, gjord med känsla, som är snygg!   http://www.havar.se/havar.html
    Snabbt styckat.  Fredrik Åsberg har slaktat och styckat sedan han var 12 år. På mässan kan du se hur det går till när han styckar vildsvin eller dovhjort. Dessutom kommer Fredrik till Bollnäs jaktvårdskrets i höst och har styckningskurs för de som vill lära sig mer. Anmäl dig kursen på mässan.
      Poängjakten  Sponsorer till poängjakten är Spannfod, Lyan Hund & Katt och Utomskogens Hundcenter. En utförligare beskrivning av prisbordet kommer senare.
            Bollnäs bandy Bollnäs bandyn har supportrar ända borta i Kenya. Med en insamling i samarbete med Trosgnistan lade man en grund för ett boende för en internatskola för flickor. Mikael berättar mer och visar filmer på mässan.
      Fototävling Vi fick så fina bilder i förra årets fototävling, så vi kör i år också. Lägg in din bästa bild som illustrerar jakt, fiske, hund eller äventyr på Helsinge Outdoors fb-sida. https://www.facebook.com/events/1589716747969449/  Vinnaren får en guidad björnskådning hos Scandinavian Wildwatch. Förra årets vinnare var Bosse Fritzén med björnarna.
        Älvräddarna och vattenkraften  Jag lyssnade på ett mycket intressant föredrag med Christer Borg i lördags av om vattenkraftsskador. Visste du att endast 2% all vattenkraft i Sverige har moderna tillstånd enligt miljöbalken? Visste du att det finns ca 2 100 vattenkraftverk i Sverige, men ingen vet i hur många det finns fungerande  fiskvägar, förmodligen bara i runt 1%! Kom och lyssna på Christer på mässan!
        Tips och råd  hur man kommer i gång med träningen av draghundar får du av Elin från Svenskt Draghundcenter. Hon visar hur en sele ska sitta. 4 hundar med en vikt på 15-40 kg och kroppstyp som en polarhund/retriver kan få prova-på drag om man föranmäler sitt intresse på mail beritbodin@helsingeoutdoor.com. Passa på!
        Trofékonst  Petra Shara Stoor är konstnärinnan som inspireras av att belysa balanserna i tillvaron: Ljus mot mörker, värme mot kyla, liv mot död… Allt för att ge betraktaren en upplevelse utöver det vanliga. Hon är intryck och uttryck; Konstnären som vet när man kan låta livet eller döden med sin eviga ingång och utgång vara en inspirationskälla, när man ska släppa ut allt, bryta varje regel av konventionalism i processen. Petra Shara Stoor är född i Österbotten, Finland där hon växte upp med skogen runt hörnet. Med närhet och kärlek till naturen bevittnade hon naturens krafter,...
            Flytta på får är inte så lätt om man inte har hjälp av en duktig vallhund. X-läns vallhundklubb visar med sina hundar hur det går till.